Fira i Festes del Sant Crist

Fira I Festes del Sant Crist

La Festivitat del Sant Crist de Piera es celebra el 28 d'abril per commemorar el miracle, que segons la llegenda, va tenir lloc el 28 d'abril de 1688.

Diu la llegenda, que aquell any, Piera vivia un gran sequera, que ja feia 2 anys que durava i que ja començava a fer estralls, deixant la població en situació de fam i misèria.

Un jove pelegrí, passant per Santa Creu de Creixà, va trucar a la porta de la Senyora Maria Lleopart vídua i pobre, per demanar-li almoina.

Ella li contestà que no el podia ajudar ja que no tenia ni per un mos de pa.

El pelegrí li va contestar, que el Senyor faria ploure si es feien oracions, portant en solemne processó una imatge de Crist Crucificat que trobarien a l’Hospital de la Vila de Piera.

Tot seguit, li va dir que anés a la pastera de casa que hi trobaria menjar. Així ho va fer, i va trobar-hi pa.

Al tornar, el pelegrí ja havia desaparegut, i ella va deixar el que estava fent i va anar a Piera, per explicar-li al batlle i al rector el que havia passat.

Com se li havia dit a Maria, van trobar la figura del Sant Crist, i li demanaren al Bisbe de Barcelona permís per treure-la en processó per la Vila. S’hi aplegà molta gent dels pobles de la comarca i de les rodalies.

I com havia anunciat el jove pelegrí, la pluja va arribar i la sequera va cessar.

El 1936, la imatge fou cremada a la plaça de les Monges, però en retirar les cendres es va poder observar que miraculosament se’n havia salvat una mà.

L’any 1941, se’n feu una imatge nova.

El Sant Crist, és la Festivitat més gran que es viu a la Vila, al costat de la Festa Major. L'ofrena floral i la missa solemne, son els actes principals per poder venerar el Sant Crist. La festa sempre està acompanyada de la tradicional ballada de sardanes i el concert de la cobla.

Des del 1989, la Festa del Sant Crist s'acompanya d'una gran Fira amb el mateix nom que té lloc el cap de setmana abans de la festivitat i que ja és tot un referent a la comarca.

Establiments locals i iniciatives de fora del municipi, s'uneixen en una gran Fira que ocupa tot el carrer principal fins a l'Ajuntament. La Fira multisectorial i la Fira Medieval, estan carregades de parades d'artesania, tallers, negocis locals i un seguit de propostes lúdico culturals que fan que la Fira tingui caràcter propi.